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To cc or bcc (clients) - That is the Question
In this article we consider from both the sending and receiving lawyers’ perspectives, the ethical 

responsibilities when a sending lawyer’s client is cc’d or bcc’d on an email.

The Washington State Bar Association recently 
addressed this topic in its Advisory Opinion 202201 
(“the Opinion”) through the hypothetical situation 
where a sending lawyer sends an email to a receiving 
lawyer and copies the sending lawyer’s own client. The 
Opinion considers whether the receiving lawyer violates 
the prohibition against communication to the sending 
lawyer’s client by responding “reply all.” The Opinion 
concludes that before doing so the receiving lawyer 
must make a good faith determination as to whether 
the sending lawyer has provided implied consent to a 
“reply all” responsive email. 

Such consent can be implied through “evaluation 
of all the facts and circumstances surrounding the 
representation, including how the communication was 
initiated and by whom; the prior course of conduct 
between the lawyers involved; the nature of the matter 
and whether it is transactional or adversarial; the 
formality of the communications; and the extent to 
which a communication from [the receiving lawyer to 
the sending lawyer’s] client might interfere with the 
client-lawyer relationship.” WA Eth. Op. 202201 (2022). 

Similar to ABA Model Rules, Washington State Rule of 
Professional Conduct (“Rule”) 4.2 states as follows: 

In representing a client, a lawyer shall not 
communicate about the subject of the 
representation with a person the lawyer knows to 
be represented by another lawyer in the matter, 
unless the lawyer has the consent of the other 
lawyer or is authorized to do so by law or a court 
order. 

The purpose of the rule is to protect a client “against 
possible overreaching by other lawyers who are 
participating in the matter, interference by those 
lawyers with the client-lawyer relationship and the 
uncounselled disclosure of information relating to the 
representation.” Rule 4.2, cmt. [1]. 

Therefore, it would be a violation of Rule 4.2 for a 
receiving lawyer to “reply all” to an email that included 
a sending lawyer’s client without obtaining prior 
consent from the sending lawyer. In addition, it would 
be inappropriate for the receiving lawyer to respond 
solely to the sending lawyer’s client. 

The Opinion advises that the best practice is for the 
sending lawyer to forward the email separately to 
the client instead of copying him or her. Forwarding 
the email to the client avoids any potential for an 
inadvertent waiver of the attorney-client privilege by 
the sending lawyer’s client. The Opinion adds that 
forwarding the email to the client is preferred over 
the use of bcc because there is inconsistency in how 
email applications handle bcc commands and replies. 
Furthermore, the Opinion recommends a sending 
lawyer may expressly state in the email that consent it 
not granted to copy the client on any responsive email.  

Finally, the Opinion advises that express consent is the 
prudent approach. To that end, counsel should establish 
at the outset a procedure for determining if and when 
counsel may “reply all” to a represented party copied on 
the email. This will also avoid any incorrect assumption 
about implied consent.

 



Other state and local bar associations have addressed 
this issue and also concluded that consent to “reply 
all” communications may be inferred from the facts 
and circumstances, but it is prudent to secure express 
consent from opposing counsel. See SC Eth. Op. 18-04 
(2018); NC Eth. Op. 7 (2012); CA Eth. Op. 2011-181 (2011); 
NYC Eth. Op. 2009-1 (2009). On the other hand, at least 
one state has advised that a sending lawyer initiating 
an email that cc’s their client are “deemed to have 
impliedly consented to opposing counsel replying to the 
entire group, including the lawyer’s client.” NJ ACPE Op. 
739 (2021). 

Even if the receiving lawyer believes that the sending 
lawyer has given implied consent to a “reply all” that 
includes the sending lawyer’s client, the receiving 
lawyer should not interpret the implied consent as an 
invitation to email the sending lawyer’s client directly. 
Similarly, the receiving lawyer should not make the 
substance of the group email directed at the sending 
lawyer’s client instead of the sending lawyer. Finally, the 
receiving lawyer’s responsive email should cover the 
same subject matter. 

Other states also advise that the sending lawyer should 
forward emails to clients instead of cc’ing or bcc’ing 
the client. PA Eth. Op. 2020-100 (2020); AK Eth. Op. 
2018-1 (2018); KY Eth. Op. E-442 (2017); NY Eth. Op. 
1076 (2015).  These opinions shared the same concern 
that the client included on the email with the receiving 
counsel may respond “reply all” to the sending lawyer’s 
communication and disclose confidential or privileged 

information to the receiving lawyer. At least one court 
has struggled with this issue and ultimately found that 
there was no waiver but warned the parties “and others” 
that “Reply all is risky. So is bcc. Further carelessness 
may compel a finding of waiver.” Charm v. Kohn, No. 08-
2789-BLS2, 2010 WL 3816716, at *2 (Mass. Super. Sept. 30, 
2010). At a minimum, the sending lawyer that includes 
the client in the cc or bcc field should advise the client 
not to reply to any group communication. 

There are risk management lessons for lawyers on the 
receiving end of messages where the sending lawyer’s 
client was copied on an email. When this happens 
for the first time, the receiving lawyer would be well 
advised to notify the sending lawyer of the risks 
that the sending lawyer’s client may inadvertently 
or advertently waive attorney-client privilege in any 
“reply all” response, and that the sending lawyer should 
immediately notify the client not to “reply all.” It would 
also be perfectly proper for the receiving lawyer to state 
that any responses from the sending lawyer’s client to 
similar communications in the future will constitute 
a knowing and deliberate waiver of the attorney-client 
privilege. In this way, since the onus is now placed on 
the sending lawyer to cease the practice and to notify 
the client of the risks, failure by the sending lawyer to 
take those steps in the future should constitute implied 
consent to “reply all.” In addition, it seems likely that 
any court reviewing the situation will agree that any 
response by the client, following notice to the sending 
lawyer, will indeed constitute such a waiver.
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Further information

If you would like further information on any issue raised in 
this update please contact:
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